SZÍNEZD át textiljeidet – gyorsan, egyszerűen – már 30-40°C-on!

Festés mosógépben


Nagyon egyszerű. Nézd meg, milyen eredménnyel festettem be a teszteléshez összegyűjtött ruhákat (Így festünk mi).

A SIMPLICOL nem fogja meg a mosógép fém, műanyag és gumi részeit, de az azokon lerakódott vízkövet esetlegesen igen. Ha mosógéped dobja vagy gumitömítése nagyon vízköves, érdemes azt pl. ecetes áttörléssel, ecetes átmosással eltávolítani a festés előtt. Ha ezt nem teszed meg, az esetleges elszíneződés 5-10%-os klóros fehérítővel, vagy a Brauns-Heitmann Power Entfärber tömény oldatával akkor is eltávolítható.

Az elszíneződött vízkőlerakódás a fixáló mosás után semmi esetre sem színezi el a későbbi - akár fehér - mosásokat.

Fontos tudnivalók

 • Ajánljuk, hogy mindig hordj gumikesztyűt a tömény festékanyaggal való munkánál! Az esetleg fellépő elszíneződéseket 5-10%-os klóros fehérítővel távolíthatod el.
 • A SIMPLICOL festékek nem ártanak a ruhadaraboknak, a fixálómosás után kiválóan tartják a színüket és nem színezik el a ruhadarabokat a következő mosásban sem.
 • A 30 fokon mosható darabokat mindig 30 fokon fesd, az összes többit mindig 40 fokon.
 • A SIMPLICOL nem fedőfesték, ezért, ha színes, vagy mintás anyagot festesz, különböző kevert színek jönnek létre. (Ha például egy rózsaszín ruhadarabot, amelyen piros virágok vannak, kék színnel átfestesz, akkor a kék jól megfogja a rózsaszín alapszínt, de az erősen piros virágok a kék festékkel együtt egy lilás árnyalatot eredményeznek és jól láthatóak maradnak.)
 • Ha nagyon sötét, tehát festékkel már telített textilt akarsz egészen más színűre festeni (pl. feketét pirosra), akkor a ruha eredeti színét előbb ki kell fakítani (az anyag festéktartalmát csökkenteni kell), hogy az új színnel való festés megfelelő eredményt adjon. Ilyen színleszívásra ajánljuk termékpalettánkról a Brauns-Heitmann Power Entfärber nevű terméket.

A mosógépben való festés szabályai

 • ellenőrizd a textil alapanyagának alkalmasságát a festésre (festhető és nem festhető anyagok);
 • a textil legyen tiszta és foltmentes - a zsíros, olajos és fehérjetartalmú foltokat nem, vagy elütő színnel fogja meg a festék);
 • a nagyon kopott, foltosan fakult anyagokat foltosan fogja meg a festék;
 • a műszálas cérnát, amivel a ruhát varrták, nem fogja meg a festék;
 • a textil nem tartalmazhat öblítőszer és fertőtlenítőszer maradványokat, ezért ha kell, mosd át a ruhákat a festés előtt egy öblítő nélküli mosással.


Festés elöltöltős mosógépben

Az elöltöltős mosógépben festhető legnagyobb mennyiség: 1800 g (száraz súly), nagy térfogatú anyagok esetében - pl. frottír - 1000 g (lásd: Mi mennyit nyom).

 1. Helyezd a tiszta textíliákat kifordítva és lazán a mosógépbe.
 1. A festékes zacskó tetejét vágd le, és állítsd a mosógépdobban lévő ruhákra. Ne lélegezd be a zacskóból esetlegesen felszálló port!
  Selyem festésekor önts a dobba még 750 ml 10%-os ecetet (vagy kb. 150 ml, 25%-os ecetkoncentrátumot).
 1. Állítsd be a festési hőmérsékletet (a ruha címkéjén feltüntetettnek megfelelően). A 30°C-on mosható textileket 30°C-on fesd, a 40-95°C-on mosható textileket pedig 40°C-on. Válassz egy előmosás nélküli, egyszerű mosóprogramot, és - ha beállítható - magas vízszintet. Ezután indítsd el a gépet.
  Gyapjú festésekor a megengedett kezelési hőmérséklettől függően válaszd ki a festés hőmérsékletét: 60 vagy 95°C-ot, selyemnél és poliamidnál 60°C-ot. Ezután állítsa be a „finommosás” vagy a „könnyen kezelhető” programot - előmosás nélkül és lehetőség szerint magas vízszinttel.
  Ezután indítsd el a mosást!
 1. Hagyd végigfutni a program minden mosó- és centrifugáló menetét, mint egy hagyományos mosásnál.
 1. Rögtön ezután indíts el egy mosást hagyományos mosószerrel, biomosószerrel vagy mosódióval a befestett textilek címkéje szerint megengedett legmagasabb hőfokon, ezáltal lesz a festés teljesen mosásálló.
  Vedd ki a textíliát és a zacskót a gépből! Kész!
  A későbbikben a gyapjú-, selyem és poliamid textileket külön mosd, maximum 40°C-on.

Festés felültöltős mosógépben

Ennél a géptípusnál fennáll a veszélye a gépen belüli elszíneződésnek, ezért maximum 1200 grammnyi ruha festését ajánljuk. Ha esetleg megfogja a gép szerkezetét a festék, akkor a festés után 5-10%-os klóros fehérítő eltávolítja az elszíneződést. Ezek az elszíneződések a továbbiakban nem adnak le festékanyagokat.

Festhető és nem festhető anyagok

Festhető anyagok Nem festhető anyagok
 • természetes szálú, növényi eredetű anyagok, fonalak: pl. pamut, viszkóz, len, amelyeket lehet 60°C-on vagy afeletti hőmérsékleten kezelni (All-in-one, Echtfarbe);
 • állati eredetű szálakból készült anyagok: pl. selyem, gyapjú (Textilfarbe);
 • poliamid, amelyet lehet 60°C-on vagy afeletti hőmérsékleten kezelni(Textilfarbe);
 • kevert szálú anyagok, fonalak legfeljebb 50% szintetikus szál tartalomig (a szintetikus vagy állati eredetű szál tartalmának növekedésével arányosan csökken a színek ereje!).
 • Teljesen szintetikus anyagok: pl. poliészter, poliakril;
 • mikroszálas anyagok: pl. goretex és sympatex;
 • tollal töltött textilek;
 • scotchgard betétes ruhák (pl. fényvisszaverős motoros ruha);
 • nem mosható, PU-kezelt (poliuretán) anyagok;
 • erősen elhasználódott textilek.

Mi mennyit nyom - súlytáblázat

átlagos tömegek szárazon
farmer/nadrág (M-es méret) 600 g
dzseki 600 g
gyapjúpulóver 600 g
női ruha 600 g
szoknya 300 g
blúz 200 g
ing 200 g
póló 100 g

Hozzászólások

Dcgreg

2014.02.28 11:04:08

Ui. Tudom hogy a poliésztert nem fogja megfogni a festék de az maradhat olajzöld mert úgyis belül van :)

Dcgreg

2014.02.28 10:59:34

Sziasztok! Van egy kabátom ami belül 100% poliészter (szőrös), kívül pedig 100% pamut. Utána olvasgattam itt az oldalon is, meg neten is hogy elvileg ezt a 2 anyagot külön hőfokon kéne mosni, mert állítólag a poliészter kivilágosodhat magas hőfokon, de a festés szempontjából nem mind1 hány fokon mosom ha jól értem. Ezzel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni, ezen kívül, ez a kabát, elég sötét olaj zöld színű. Kell e festés előtt színleszívó, ha teljesen feketére szeretném festeni,(?) és lenne még 1 kérdésem, még pedig hogy nem mértem le mekkora súlyú pontosan, de ahogy megemelem 2 kiló biztos van, szóval ehhez elég 1 all-in-one fekete ruhafesték, vagy inkább 2? Előre is köszönöm a választ! Sziasztok!

Simplicolos Réka

2014.01.24 13:37:10

Szia! Igen, természetesen be tudod festeni a fiad farmerét! Mindenképp sötétebb színt válassz: van farmerkék, tengerészkék, vagy fekete színű mosógépes (All-in-One festékünk is, ezeket javaslom. Attól függően, hogy mennyire varrták műszálas cérnával a farmert lehet, hogy a cérnát nem fogja annyira majd meg a festék. Erre figyelj majd. Szép napot%

2014.01.22 22:40:24

Sziasztok! Fiamnak van egy alig használt pirosas-bordós farmerja, aminek a fazonja tetszik neki, csak a színe miatt nem hordja...tudok ebből a színből feketét varázsolni? Köszi a segítséget előre is! Üdv: Böbe

Simplicolos Réka

2013.11.25 14:39:45

Szia! Igen, úgy ahogy mondod: a mosógépes (All-in-ONe) festékhez már nem kell fixálósót adni. 30°C-nál magasabb hőfokon mosható, növényi szál alapú, fehér vagy színes textíliák mosógépben való otthoni festésére való. Egy doboz 600 g textil sötét árnyalatúra, 1200 g textil közepes árnyalatúra, vagy 1800 g textil világos árnyalatúra festéséhez elegendő. Szép napot!

user06838

2013.11.25 14:05:11

akkor ehhez ne kell fixálósó?és egy zackó 1800g ruhára elég?

Dorina

2012.12.13 23:14:37

Sziasztok! Van 2 kérdésem: 1. Az én mosógépemen a kímélő program csak 45 perces. Ez esetben is azzal kéne mosnom? A nem gyengéd programnál be lehet állítani a centrifugálás erejét, úgyhogy az megoldható. 2. Ha a festéknek csak egy részét akarom elhasználni, akkor miben rakjam a gépbe? Csak úgy szórjam bele, vagy kell valamiben lennie? (Felültöltős a gép.) Köszönettel, Dorina

melindaanita

2012.10.30 19:00:05

Értem. Köszönöm válaszod!

Simplicolos Réka

2012.10.30 13:30:37

Szia! Valószínűleg sajnos nem tűntethető el befestéssel a folt teljes mértékben, mert a Domestos által hagyott foltokkal nincsenek jó tapasztalataink...:-(

2012.10.24 01:31:03

Szia! Egy világos színű kord bársony kabátomra ráment a vörösbor amit fehérítővel (domestos) szedtem ki, persze színével együtt. :S Ha sötétbarna vagy fekete festékkel festeném, befogná a kifehérített foltokat? Egyforma lenne?

2012.10.20 14:46:44

Szia! Egy textil kabátot szeretnék befesteni, aminek az eredeti színe világos kék. Kb. ilyen: http://kepfeltoltes.hu/view/121020/k_k_www.kepfeltoltes.hu_.png Kukoricasárgára festeném, de nem tudom, hogy mennyire befolyásolja az eredeti színe a festést. Ha több mint 1 csomag festékkel mosom, akkor mennyivel lesz másabb a színe? Bogi

Simplicolos Eszter

2012.06.14 08:12:55

Kedves Andi, a rendelendő mennyiséget a súly és az elérni kívánt árnyalat határozza meg. Még nem próbáltam ki a felezést, erről nem tudok tapasztalatot írni sajnos. De ha Te megírod, azt megköszönném! Szép napot! Eszter

Andikaaa

2012.06.12 10:13:34

Szia Eszter! Köszi a gyors választ! Akkor megpróbálom a mosógépes variációt, viszont ebben az esetben az lenne a kérdésem, hogy mennyi festéket kell rendelnem? Ha egy csomaggal, akkor felezzem el a benne lévő port? Előre is köszi, Andi

Simplicolos Eszter

2012.06.11 13:00:22

Kedves Andi, ahogy magamat ismerem, én betuszkolnám... De fennáll a veszélye annak, hogy nem lesz tökéletes. A hintaágyam felújításakor én is gyömöszöltem, ezért az alsó párnán van egy majdnem fehér csík, ahol visszahajlott és bepréselődött az anyag. Gondolom a kérdés alapja az, hogy nem levehető a huzat. Így viszont rengeteg festéket szívna fel a szivacs, ami nagyon gazdaságtalanná és hatékonytalanná tenné a lavóros áztatást. Vagy két részletben tenném be a mosógépbe, vagy kísérleteznék. Ez az én hozzáállásom, de az utóbbi esetben fennáll a veszélye, hogy nem lesz tökéletes! Kérlek, fotózz és küldd el a képeket! Szép napot! Eszter

2012.06.11 12:24:23

Kedves Eszter! 4 db ülőpárnát szeretnék befesteni, de egyben csak nagyon szorosan férnének bele elöltöltős mosógépembe. Ilyen esetben mit válasszak inkább? Esetleg egyesével, egymás után tegyem őket bele egy lavórba ázni (mindig új áztató festékes vizet csináljak?)? Vagy így is megpróbálhatom a mosógépes festést? Előre is köszönöm, üdv, Andi

Simplicolos Eszter

2012.02.27 16:34:51

Kedves Szilvi, nagy valószínűséggel igen, de nem mindegy, milyen anyagból van a blézered. Az sem mindegy, milyen intenzitású a folt. Ha sokkal világosabb, mint a blézer többi része, akkor - bár mindenképpen kisebb lesz az eltérés - nem biztos, hogy teljesen eltűnnek a halványabb részek, mert a Simplicol nem fedőfesték. Ha az anyagösszetétel megengedi, én biztos megpróbálnám. Kérlek, készíts fotókat és küldd el nekem! Szép napot! Eszter

2012.02.27 14:32:00

Nagyon jó praktikus dolgokat találhatunk ezen az oldalon.Lenne egy kérdésem,a nap kifakította kedvenc barna blézeremet a gépi festékkel eltüntethetőek ezek a foltok?Köszi előre is a segítséget:Szilvia

Ha szeretnél hozzászólni, jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted!

Kata Natura Kft., adószám: 22613868-2-18, cégj.: 18-09-0112229, székhely: 9700 Szombathely, Kassák 24.A1. tel.: +36-30-9595022 E-Mail: kataboltja@gmail.com